Вселена и Живот

Следи от вода на Марс са докладвани преди години

AstrobioStar05
AstrobioStar05
В разрез със създалата се еуфория, трябва да отбележим, че откриването на течна вода на Марс, не е някакво уникалнo събитие, за което се е разбрало едва преди няколко дни! За следи от течаща вода на повърхността на Червената планета има много информация и то отпреди почти десетина години.Данни за течаща вода на Марс постъпва още през 1999 г. През 2001 година отново имаме информация от НАСА, че на Червената планета има следи от течаща вода.
Просто сега се отдаде възможност да бъде потвърдена с по-голяма точност самата информация за това. Това обаче не означава, че не се е знаело за тях. Даже напротив.
По-долу се помества статия, която хвърля повече светлина по-въпроса. Да, разбире се, че е добре, новите доказателства да достигнат до повече хора, но трябва да кажем, че за това се е знаело отдавна!Трябва да обърнем внимание и на факта, че има предположения, че самите потоци от течаща вода са с много голям соленост.

Точно тя не и позволява да замръзне в крайните климатични условия на Марс.

Тук трябва да отбележим, че подобно явление за течаща вода при минусови температури се е наблюдавала на Антарктида в езерото Дон Жуан.
Там солеността на водата е била толкова висока, че не му е позволила да замръзне, въпреки, че температурите са падали доста под нулата. Това потвърждава факта, че много места на нашата планета могат да ни послужат за изучаването на Космоса.
Откритите следи от течаща вода на Марс и езерото Дон Жуан са идеален пример за Теоретична Астробиологична Област 1- ТАО 1Със статията на езерото Дон Жуан, можете да се запознаете на следния линк:
Дон Жуан- най-соленото езеро на Земята
http://astrobio.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=409:2011-04-15-13-21-54&catid=35:2009-12-20-12-14-20&Itemid=69
Ето още една статия за наличие на предполагаема вода на Марс:http://astrobio.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=379:-hebes-chasma-&catid=40:2010-03-13-15-24-27&Itemid=60 Ако гледаме по-добре в снимките, ще видим следи от течаща вода направени през 1999 г., и през септември 2005 г.NASA – NASA Images Suggest Water Still Flows in Brief Spurts on Mars
December 6, 2006
AstrobioStar05
Планети

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *