Вселена и Живот

Рио Тинто- марсианската река на Земята

AstrobioStar05
AstrobioStar05

 Рио Тинто  е река в югозападната част на Испания, която извира от планината Сиера Морена в Андалусия. Самата река тече в посока юг-югозапад, достигайки до залива на Кадис в Уелва.

Тази река е придобила научен интерес, поради наличието на екстремофилни аеробни бактерии, които са способни да живеят във водите й. Тези форми на живот са се приспособили към високото киселинно съдържание на водата и оцеляват в среда смятана за неблагоприятна от гледна точка на днешната биология. По повърхността на скалите, които са разположени в речното корито се съдържа известно количество желязо, както и серни минерали, върху които растат бактериите.

Именно поради това се наблюдава и червения цвят на самата вода.

Екстремните условия, в които се намират екстремофилите в реката, могат да бъдат аналогични на други места в Слънчевата система, където се смята, че може да има вода в течно състояние, като например на Марс.

Учени от НАСА са направили химично сравнение на водата в Рио Тинто, и скалите на Meridiani Planum разположени на Марс, като са открили почти едни исъщи концентрации на желязо. По същия начин се предполага, че луната на Юпитер Европа теоретично съдържа океан от кисела вода под ледената си повърхност, наподобяващ много химичният състав на Рио Тинто. Именно заради това тази река е от интерес за астробиолозите.

AstrobioStar05
Живот

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *