Вселена и Живот

Една не добра традиция за руското ракетостроене

AstrobioStar05
AstrobioStar05
Втори старт на южнакорейска ракета завърши с неуспех!
Четвъртък, 10 юни от космодрума „Наро“ в Южна Корея стартира ракетата KSLV-1, частично изградена от руски специалисти. 136 секунди след началото на изстрелването комуникацията с ракета прекъсна. По-късно се установява, че на височина от около 70 километра, ракетата е експлодирала.

Това е вторият неуспешен опит на Република Корея, да изстреля своя собствена ракета в космоса.

ПредисториятаЮжна Корея се готвеше за това изстерлване от дълго време. Можем да кажем, че първата подготовка започна през 1992 г., когато южнокорейски експерти са разработили две безпилотни ракети KSR-1 и KSR-2, способни да достигнат горните слоеве на атмосферата.
Осем години по-късно Корея прави сериозна стъпка в проучването на небето, като започва да изгражда свой собствен космически център „Наро„.За място за бъдещето стартиране на ракетата е избран остров Venarodo, разположен в близост до най-южната точка на Корейския полуостров в провинция Jeolla, на 485 км от Сеул.
През 2002 г. от новият космодрум стартира ракетата KSR-3 която, подобно на своите предшественици, не може да напусне земната атмосфера.
Обещания за ракети, способни да пренасят товари в космоса, до 2005 година дават корейскита експерти и работата по проектите започват.
Първият космически изстрелян товар на Южна Корея е трябвало да се основава на технология, която участва в ракетата KSR-3, която може да носи само малък полезен товар, достатъчен за извеждането в орбита на скромен изследователски спътник.Вместо това, през 2005 г., вместо пред обществеността да бъде представена нова ракета от персонала на корейската космическа агенция КАРИ (!), променят приоритетите.
Решавайки че е нерентабилно да изграждат свой ракети KSR-3, което би отнело много време, корейските експерти замислят да поставят руски ракетни двигатели РД-191.

До 2005 г. обаче (както впрочем и сега), този двигател не е бил тестван на действащи ракети, но се считат за доста обещаващи – като се има впредвид, че РД-191 ще бъде инсталиран на новата руска ракета-носител Ангара.

Руски и южнокорейски експерти се съгласиха, че първивата корейска ракета-носител ще се произвежда съвместно с инженери от двете страни, както нейната първа степен, ще бъде оборудвана с РД-191, създаден в Държавният научно- изследователски и производствен център (Khrunichev) Хруничев.
Бъдещата ракета е кръстена KSLV-1(Корейска космическа ракета-1, което може да се преведе и като „корейско превозно средство за изстрелване на космически апарати-1“), а според някои корейски медии, ехидно подхвърлят че е на 80% копирана от руската „Ангара“.
Някои прилики между ракети действително има – например, KSLV-1 се състои от един и същ универсален модул, от който се състои и „Ангара“ – но първоначално бе планирано, че изграждането на KSLV-1 ще бъда напълно с корейска технология и приликите ще са минимални.

Разбира се, един такъв проект винаги е, свързан и с финансови затруднения.Въпреки съвместните усилия на инженери от двете страни, датата на първия старт на KSLV-1 е многократно отлагана.

Например в началото бе отложен старт „поради причини, свързани с първата степен на ракетата“ – като руски експерти са заявили, че се нуждае от повече време за проверка на всички системи.
Първо изстрелванеНай-накрая, е определено „последното“ стартиране на KSLV-1 (или „Наро-1„,както е наречена ракетата по това време) – 19-ти Август 2009 година. Ракетата носител е инсталирана върху площадката за изстрелване, като всички системи са в нормален режим.
На борда на ракетата е изследователският спътник STSAT-2 (Science and Technology Satellite-2), предназначен за наблюдение на атмосферата и океаните.
На уречения ден, събитията протичат по планирания сценарий, ракетата е готова и започва обратно броене. Въпреки това, осем минути преди началото е решено да се отложи старта, защото започва изливане от резервоарите на гориво.

За причините довели до отмяната на старта се приемат, неизправност в резервоар с високо налягане, проблем с регулацията на вентил, и накрая за дефект в софтуера.

Друг опит за изстрелване на „Наро“ е определен за 25-ти август.На уреченият ден всички приготовления за старта се провеждат нормално, отброяването свършва и ракета-носител успешно излита във въздуха и изчезва от погледа.
Медиите по целия свят докладват за успешното стартиране и бързат да обявят Южна Корея за 10-та страна, която е в състояние самостоятелно да изстреля спътник в космоса.
По-малко от час се оказа, че ентусиазма на журналистите е преждевременен – STSAT-2 не е освободен от ракетата. Вместо на 302 километра от планираното спътника е на разтояние от 360 км, като след това започва да падна към Земята, като по пътя си надолу изгаря в атмосферата.

В първите часове след неуспешният опит, не е ясно какво е причинило катастрофата.

Един от обтекателите се отделя в точното време – 260 секунда след старта, но другият остава свързан с втората степен на KSLV-1. Мощността на двигателя не е достатъчна, за да износи тежкият обтекател заедно със спътника наведнъж , като цялата ракета започва да се движи в грешна посока.
В крайна сметка, спътника се е отделил от втората степен на ракетата, но не и в желаната траектория.

В окончателните доклади виновни за безславният край се оказаха структурни дефекти в ракетата и електрически контакти и мрежи.

Но завършвайки оптимистично Южна Корея нарича последния старт „наполовина удачен“. Какво по-точно разбират за половина удачно от Р.Южна Корея не съобщават.Обсъждането на инцидента,от представители на GKNPTs Khrunichev твърдят, че първата степен на ракетата създадена от руски специалисти е работила нормално и аварията не е била причинена от руската страна.
Южна Корея, от своя страна потвърди, че ще продължат да си сътрудничат с Русия за развитието на корейската космическа програма.Второ изстрелванеВъпреки всичко, което се случи и неприятностите, които съпровождаха проекта, е изградена нова ракета, а заедно с нея и нов спътник – STSAT-2B.
Датата за новото изстрелване е насрочена за 9-ти юни 2010 година.
Подготовката за повторното изстрелване на KSLV-1 е извършена набързо като в цялата суматоха дори един от руските програмисти, който работи в „Наро“ (малко преди началото на старта там са били около 150 руски експерти), не може да издържи на стреса и прави опит за самоубийство.Към девети обаче вече всичко е готово, но няколко часа преди началото на старта инженерите отново откриват грешка в един от ракетните модули.
Първоначално е съобщено, че след отстраняването на дефекта, може да се премине към пуск на 19 юни, но само няколко часа по-късно представител на Кари обявява, че „Наро-2“ ще трябва да полети в Космоса на следващият ден – 10 юни.В определеното време за старта – 12:01 московско време – журналистите, вече са заели местата си в очакване на изстрелването.
Лош късмет отново съпътства мисията и осем минути след началото на старта връзката с ракетата е загубена.
По-късно се появява информация, че една от камерите монтирана на втората степен на KSLV-1, записва в 137-та секунда от полета, ярка светкавица, което означава, че по време изстрелването е имало взрив.
Известно време след това става известно, че този взрив не е самостоятелен а има – серия от експлозии, който са настъпили преди първата степен да се отдели.
Медиите в Южна Корея веднага съобщиха, че има голяма вероятност първата степен на ракетата да е избухнала.В същото време руски специалист работещ в сферата на космическата промишленост и пожел да остане анонимен, заявява пред Интерфакс, че е възможно ракетата да се е взривила поради дефект в двигателя на втората степен създадена от корейските специалисти. Това обяснение премахва вината над руските инженери, че първата степен е предизвикала взрива.
Обявяване на официалната версия за причините за аварията, ще се изяснява през следващите няколко дни.

А кога да чакаме нова дата за стартирането на KSLV-1 – не е ясно.

Сегашният старт е последният в споразумението между Русия и Южна Корея, което са подписали за съвместно извеждане и изстрелване на спътник в орбита около Земята.
Въпреки това в пресата се появи и друга информация според която съгласно подписани споразумения между двете страни, в случай на авария Русия се задължава да даде на Корея нова първа степен за извеждане на спътник в космическото пространство.
Как обаче ще завърши това сътрудничество между двете държави, за сега не е известно на никой.По материали от Лента.ру
AstrobioStar05
Uncategorized

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *