Вселена и Живот

‘HD 11964 d’ или нещо подобно

AstrobioStar05
AstrobioStar05
Ние не се обръщаме към хората, чрез номера им в социалните осигуровки.
Нито се обръщаме към тях и с техните рождени дати. Ние ги наричаме с имената им. Ние не използваме ширина и дължина, когато се опитваме да назовем даден град,а използваме неговото име.
Планините си имат имена, както й реките, държавите и провинциите. Ние можем да използваме координати, който да ни помогнат да намерим дадени места, но това не е начина, по който говорим или мислим за тях.
Планетите в нашата слънчева система-големи или малки също имат свой имена.

Не трябва ли същото уважение да получат и планетите, които се намират в орбитата на друга звезда?

Към момента астрономите са дали буквено-цифрови наименования на други планети като Kappa б КРБ, HD 11977 Б, HD 11964 г, както и Tres-1 б за екзопланети, с първа част на наименованието, отнасящо се до звездата и малки букви препращащата на планетата, или планети: B, C, D, и така нататък.

Астрономът Бет Билър го нарича нещо като“телефонен указател”.

“Няма официални наименования за новооткритите светове, но според политиката, на Международния астрономически съюз (IAU) се обяснява, че има смисъл да съществуват тези наименования ако те останат само в обект на изследване от страна на астрономите.
Но за всички останали като нас, вероятно интересът към тези планети подсказва, че ще имаме нужда от начини да говорим по- удобно за тях.Само до преди 100 години се питахме дали нашата Слънчева система не е единствената във Вселената, а днес сме изправени пред предизвикателството все по-често да откриваме планети и извън нашата Слънчева система.

Това напълно логично ни сблъсква с въпроса: Как да наричаме тези светове, който ще открием утре?

Докато IAU е доволен да остане с буквено-цифрови наименования за различните системи и планети, то е достатъчно ясно, за каталогизиране на неофициални имена все пак е доста трудна задача. Gliese 581 е с неофициално наименование Имир, по името на скандинавски бог, от чиято ръка изградена Вселената.

А планета определяна на 51 Pegasi b понякога се нарича Bellerophon, на името на ездачът на Пегас.

HD 209458 b понякога се нарича Озирис, на името на египетския бог на мъртвите.За наблюдател като мен, писател, в крак с новините за екзопланети инаучни изследвания, е без съмнение, че сегашната ситуация за наименования е крайно не задоволителна.
Alphanumerics е наука за начина, по който астрономите номерират по Латински род-вид както това важи за ботаниката или орнитологията.
Любопитно е, че винаги, когато съм бил в контакто с учени в областта, като любител на растенията или птиците, забелязах, че учените са в състояние да се движат безпроблемно между научните и общоприетите наименования на видовете.Латинските наименования може да са тези, разбира се, но са доста трудни за повечето от нас!
AstrobioStar05
Вселена

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *