Вселена и Живот

Запознайте се със съседите

AstrobioStar05
AstrobioStar05
Нашата Слънчева система е само малка част от огромният Млечен път, и като такава не би трябвало да буди кой знае каква разлика от другите.

Всъщност, ние с Нашето Слънце и нашата планета Земя се намираме само в единия от ръкавите на нашата галактика и имаме много съседи, които ни заобикалят, а всъщност почти нищо не знаем за тях.

Макар много от звездите да са видими с просто око от повърхността на нашата планета, все още около тях има много въпроси, който чакат своите отговори.
Знаем например за най-близката до нас звезда Алфа Центавър, но все още има предположения дали около тази звезда има планетни системи, както около Слънцето.
А Алфа Центавърдори не е една единствена звезда а сбор от три, една от който, Алфа Центавър C (Проксима) не се вижда с просто око! Списикът с най-близките звезди (и вероятно техните планетни системи) може да се продължи до 49 (ТУК), разположени на 15 св.г. розстояние от Земята. Звезди като Сириус (на 8,6 св.г), Процеон (на 11,41 св.г), Алтаир (на 16,8 св г), Лейтън 726-8 (със своите Лейтън 726-8 A и Лейтън 726-8 В) и т.н.

Това са все потенциални кандидати за наличието на живот.

Макар все още да не сме открили живот извън пределите на нашата планета в нашата Слънчева система, то можем да заключим, че на тези най-близки до нас звезди-съседи, може да има вече живот. Да ли е разумен, никой не може да каже. Знаем само, че наши радиоемисии са вече достигнали до тях и то отдавна.

Само на около 4,5 св.г. от нас е напълно възможно да има общества (от разумни, подобни на нас същества), които в момента да се намират в тяхната „античност“ или „средновековие„.

Погледнато от „космическа гладна точка“ разстоянието до там си е просто на „една ръка“. Наистина едно пътуване с космически технологии, с каквито разполагаме днес би отнело около 120 000 години в само в едната посока, то не трябва да поставя под въпрос възможността да имаме разумни съседи, много по-близо, отколкото сме си представяли.
Нека разгледаме най-близката до нас звезда.Алфа Центавър А може би най-интересната и интригуваща ни звезда представлява жълта звезда от спектрален клас G2, точно като нашето Слънце, Алфа Центавър Воранжева звезда от спектрален клас K1 и Алфа Центавър C(Проксима) е червено джудже със спектрален клас M5.

Първите две изброени звезди са компоненти на двойна звезда и обикалят една около друга за 80 години, като отстоят на 23 АЕ разстояние.

Това измерено в мащабите на нашата Слънчева система е разстоянието от Слънцето до Уран.
Приблизителни размери на Слънцето съпоставени с тези на звездите от Алфа Центавър В това разстояние е напълно възможно да се поместят няколко планети от земен тип на които да е възможно да се развие живот.
Поне такъв какъвто го познаваме. Като наш най-близък съсед трябва да се отнасяме с особено внимание към тези звезди и особено към Алфа Центавър А, която наподобява нашето Слънце.

Наподобяващата му по-големина, размери и излъчване Алфа Центавър А може да се окаже родоначалник на живот в тяхната система.

Сега това са само предположения, но факта, че е възможно да съществува подходяша зона за развитието на живот (обитаема зона), такава каквато има тук, ни дава основания да мислим, че е възможно подобни процеси да протичат и на 4,5 св.г. от нас. Това би било изключително събитие в хода на развитието на живота.
Хипотетичен изглед от предполагаема планета обикаляща около Алфа ЦентавърЩом тук в Слънчевата система има възможност, то защо на 150-160 млн. км от Алфа Центавър А да няма подходящи условия за възникването и развитието на живот.
Без да подценяваме всички, предпоставки, които са довели до възникването на самият живот на нашата планета и в нашата Слънчева система, то можем с голяма достоверност да мислим и предполагаме едно подобно съществуване, ако не на разумен, то поне на едноклетъчен живот по повърхността на някоя от планетите, които може би обикалят около Алфа Центавър А.
AstrobioStar05
Вселена

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *