Вселена и Живот

Недостиг на енергия ли

AstrobioStar05
AstrobioStar05
В ASTROBIO.EU и друг път сме писали за богатствата на Космоса от икономическа гледна точка, и затова сега е добре отново да обърнем внимание на тези „материални блага„.

Замисляли ли сте се над въпроса, какво би се случило, ако нефтът или природният газ свършат?

Картини с апокалиптични сценарии вещаят краят на света, краят на цивилизацията и едва ли не краят на човечеството. Документални филни по въпроса колкото щете.Това разбира се са преувеличени неща като цяло, но все пак нека да погледнем и зрънцето истина.Все някога, нефтът и природният газ наистина ще свършат.

Това важи дори и за все още неразработените находища в Арктика и Антарктида.

Наистина може да е много неприятно да няма достатъчно енергия, която да подържа икономиката и начинът на живот, такъв какъвто го разбираме на този етап от нашето съществуване (това ще важи най-вече за нашите деца и внуци).
Дали обаче е така?
Да се страхуваме, че енергетичните ресурси ще се изчерпят е недалновидно.
Около нас в космически аспект съществуват множество примери, които ясно ни показват, че ако изиграем картите си достатъчно правилно, ще можем да си осигурим надеждни източници на енергия за много дълъг период напред. Това ще важи дори и при сегашното експоненциално нарастване на населението.

Тук на Земята всички сме се вторачили в нейните ресурси и това което само тя може да ни предложи.

Но ако погледнем отвъд ще забележим,че на не толкова голямо разстояние съществуват енергийни централи, който можем да използваме.Най-близкият ни съсед Луната, може да осигури енергия под формата на Не-3.
Гигантът Юпитер може да ни позволи да използваме неговата метанова атмосфера, за неограничени количества от този газ.
Същото важи дори и за спътника на Сатурн Титан, който самостоятелно може да ни захранва с енергия за хиляди години напред. Погледите ни не трябва да изпускат и всички останали планети газови гиганти, които също имат какво да предложат.Някой ще възрази: Ама това са глупости!Ако се върнем само 150 години назад, ще видим, че за глупости са смятали много неща, които днес използваме постоянно и не можем да се отделим от тях.
Такива са били петролът, използван за гориво, самолетите, двигателят с вътрешно горене. Все примери, които ни доказват, че използването на близките нам планети не е толкова далеч от фантастиката.

Това рано или късно ще се случи и ще постави началото на реалната колонизация на Космоса. Юпитер може да бъде като неограничен източник на енергия за хората.

Разбира се всеки може да тълкува по-горе изложените твърдения, както си намери за добре. Но не може да пренебрегне факта, че недостигът на енергия може да се окаже и движеща сила, която да тласне хората, в разрешаването на все по-големи и сложни проблеми.
Преди време Петер Диамандис са Bussines Weekly, беше изказал подобна хипотеза, че Космосът може и трябва да се използва за икономически цели и за подобряване на благосъстоянието на хората.
Тези, които отричат неговите идеи са глупаци не виждащи по-далеч от носовете си.Космосът като такъв може да се окаже нашата спасителна лодка, във времена, когато вятърът на духа достатъчно силно или е облачно.
AstrobioStar05
Uncategorized

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *