Вселена и Живот

ЖИВОТЪТ В СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА И ВСЕЛЕНАТА (Част 2)

AstrobioStar05
AstrobioStar05

https://astrobio.eu/2021/01/22/животът-в-слънчевата-система-и-вселен/

 

Факта, че не знаем с точност, как е възникнал живота на Земята и дали той не е бил пренесен от някой далечен свят, ни кара да търсим началото на живота къде ли не (теория за Панспермията).

Това обаче е само териториално изместване на проблема за това къде е възникнал живота). Ако съумеем да открием живот, накъде в нашата Слънчева система, то много бързо бихме разбрали дали се отнася за наши роднини или на за нещо, което никога не сме виждали преди това.

Сходните белези на въглеродната основа, ДНК, РНК, изграждането на белтъците и някой характеристики на метаболизма, безспорно ще ни доведат до доказателства, дали живота на първо време е резултат от една голяма обща фамилия или е резултата на самостоятелна еволюция.

Трябва да обърнем внимание и на факта, че използването на между планетарни космически апарати, вече може да са заразили, част от стерилната среда на някой планети. Факт, е че мерките за сигурност за недопускане на „много” микроорганизми да отлетят от Земята са строги, то засега никой не може със сигурност да каже, че някъде не са пренесени жизнеспособни бактерии. Имаме вече опит с върнати от Луната, спори на микроорганизми, които след съответното култивиране, са се оказали напълно жизнеспособни. Този факт, трябва да ни предпазва, от предварителни „сензации” за откриването на евентуален живот извън Земята.

Макар и разположение в периферията на галактиката Млечен път, в нашата Слънчева система имаме добри примери,какво можем да очакваме да открием почти навсякъде в нея.

Тук в нашият край от галактиката разполагаме със сведения за поне два типа планети.Такива с твърда повърхност или скалисти, каквато е и нашата планета и планети с газова обвивка. Те не притежават твърда повърхност и според това което знаем за живота, то това е пропуск от това да имат възможността да създадат живот. Не трябва обаче да пропускаме факта, че живота може да се закрепи и да оцелее на такива неподозирани и неочаквани места, за които никога не бихме предположили, че могат да съхранят живота.

Газовите гиганти безспорно не са от най-подходящите места за живот, но те могат да ни предоставят много информация за това, какво трябва да очакваме в по-голямата част от галактиката, най-малкото защото повечето от откритите днес планети са газови гиганти близки по-размери до тези на Юпитер или Сатурн. Напълно е възможно там да има условия, които да позволяват да се развие живот и така разполагайки „на място” с образци от първа ръка като Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун ние можем да „надникнем” в техните дълбини и да си изградим представа как би могъл да оцелява и да се развива животът.

AstrobioStar05
Живот

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *