Вселена и Живот

Марсоходът Постоянство кацна на Марс

AstrobioStar05
AstrobioStar05

Най-големият и най-усъвършенстван към момента марсоход, изпратен от НАСА, кацна на Марс в четвъртък, след 203-дневно пътуване, и около 473 милиона изминати километра.
Потвърждение за успешното примарсяване беше обявено в в 15:55 ч.Калифорнийско време EST (12:55 ч. PST).

Осигурена с новаторска технология, мисията Mars 2020 стартира на 30 юли 2020 г. от космодрума в Кайп Канаверал (Cape Canaveral) във Флорида. Мисията на марсохода
Perseverance (Постоянство) бележи амбициозна първа стъпка в усилията за събиране на проби от Марс и връщането им на Земята.

Изглед от Марс направен от марсохода Постоянство

С приблизителните размерите на автомобил, 1026-килограмовия роботизиран геолог и астробиолог ще бъде подложен на няколкоседмични тестове, преди да започне двугодишното си  научно разследване на кратера на Jezero на Марс.

Докато марсоходът изследва скалите и утайките на древното езеро и делтата на река Йезеро, за да характеризира геологията на региона и миналия климат, основна част от  неговата мисия ще е свързана с астробиологията, включително търсенето на признаци на древен микробен живот.

За тази цел кампанията за връщане на проби на Марс, планирана от НАСА и ESA (Европейската космическа агенция), ще позволи на учените на Земята да изучават проби,  събрани от Постоянство, за да търсят окончателни признаци от минал живот с помощта на инструменти, твърде големи и сложни, за да бъдат изпратени до Червената планета.

Широк около 45 километра, кратерът Йезеро (Jezero) се намира на западния край на Isidis Planitia, гигантски басейн получен след удар на север от марсианския екватор.
Учените са установили, че преди 3,5 милиарда години кратерът е имал собствена делта на река и е бил пълен с вода.

Повече за мисията

Основната цел на мисията на Постоянството на Марс е изследване в областта на астробиологията, включително търсенето на признаци на древен микробен живот. Марсоходът ще  характеризира геологията на планетата и миналия ѝ климат като ще бъде първата мисия за събиране на марсиански скали и реголит, проправяйки пътя за човешкото  изследване на Червената планета.

Последващите мисии на НАСА, в сътрудничество с ЕКА (ESA), ще изпратят космически кораби до Марс, за да съберат тези проби от повърхността и да ги върнат на Земята
за задълбочен анализ.

Мисията „Устойчивост на Марс 2020“ е част от подхода на НАСА за изследване наречено „Луна до Марс“, който включва мисии на Артемис до Луната, които ще помогнат за подготовката  на бъдещо човешкото изследване на Червената планета.

Източник на информация:

1.https://www.nasa.gov/press-release/touchdown-nasas-mars-perseverance-rover-safely-lands-on-red-planet

 

AstrobioStar05
Живот

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *