Вселена и Живот

Открит в Антарктида метеорит има рекордно количество лявовътящи аминокиселини

AstrobioStar05
AstrobioStar05

Преди това откритие учените са смятали, че такова съотношение на молекулите в метеоритите е аномалия и последица от замърсяване със сухоземни органични вещества.

В един от примитивните метеорити, открити в Антарктида, специалистите на НАСА са открили рекорден брой аминокиселини, молекулите на които са “завъртяни” наляво. Това може да  обясни защо всички протеини на земните живи същества са „левичари“ от химическа гледна точка. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Meteoritics  and Planetary Science.

Много е необичайно, че този метеорит, както и някои други подобни находки да са с лявовъртящи аминокиселини. Това предполага, че подобни молекули  може да са преобладавали в Слънчевата система дори преди животът да се е появил на Земята.

По причини, които все още не са известни, протеините на всички живи организми на Земята се състоят изключително от онези аминокиселини, чиито молекули са “завъртяни” само наляво.

При молекулите на захарите ситуацията е обратна – молекулите им са „десничари“.  Учените наричат ​​това явление хиралност.

Космически “левичари”

Вниманието на астробиолозите от НАСА е било привлечено от метеорита Asuka 12236, който е бил открит преди няколко години в източната част на Антарктида. Този обект принадлежи  към така наречените CM-хондрити, относително рядък вид метеорит, за който се предполага, че е съставен почти изцяло от първичната материя на Слънчевата система. Учените
често намират много органични вещества в тях.

За разлика от много други подобни находки, Asuka 12236 не е показал признаци на частично топене и нагряване до високи температури. Специалистите на НАСА са отделили малък
фрагмент от него и са проучили подробно химичния му състав.

Интересът е бил напълно оправдан. В пробата от метеоритното вещество учените са открили десетки аминокиселини, включително серин, аланин, валин, глутаминова и аспарагинова киселина.

Установено е било, че тяхната концентрация е няколко пъти по-висока, отколкото в другите хондрити на CM и други видове метеорити.

Сравнявайки броя на аминокиселините с различни хиралности, астробиолозите са установили, че “левите” молекули на серина, валина и глутаминовата киселина са средно два до пет пъти  повече от “десните”.

В същото време това не е типично за изовалина и норвалина: броят на левите и десните молекули на тези вещества е приблизително еднакъв.

Преди това учените вече са открили “намеци” за лек излишък на някои лявовъртящи аминокиселини, като изовалин, аланин и аспарагин, в метеоритите Мърчисън и Мъри, открити  е Австралия и САЩ.

Много учени смятат, че това е аномалия, която може да бъде свързана със замърсяването на метеоритите със следи от земни органични вещества и не придават сериозно значение на това.

Сега се счита, че по-големият дисбаланс в Asuka 12236 трябва да убеди скептиците в противното. Астробиолозите и планетарните учени ще трябва да обяснят, как количеството
на лявовъртящите и дясновъртящите аминокиселини в първичната материя на Слънчевата система се е оказало различно.

Експертите от НАСА се надяват, че първите отговори на тези въпроси могат да бъдат получени през следващите години, когато сондата OSIRIS-REx ще достави проби от материята  на астероида Bennu на Земята. Учените предполагат, че химичният състав на този обект не се е променил от началото на Слънчевата система.

Източник на информация:

1.https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/maps.13560

 

AstrobioStar05
Вселена

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *