Вселена и Живот

Китай успешно примарси космически кораб на Марс

AstrobioStar05
AstrobioStar05

Китай успешно приземи космически кораб на Марс, съобщиха китайските медии в събота.

Шестколесният робот наречен Zhurong е бил насочен към Utopia Planitia, обширен терен в северното полукълбо на Червената планета.

Превозното средство използва комбинация от защитна капсула, парашут и ракетна платформа за спускане.

Само американците досега наистина са усвоили кацането на Марс. Всички други държави, които са се опитали или са катастрофирали или са загубили контакт скоро след като са докоснали повърхността.

Роботът официално се е примарсил в 07:18 в събота, по пекинско време (петък 23:18 GMT). Отнело 17 минути, за да се разгънат слънчевите панели и да се изпрати сигнал обратно до Земята.

Журонг (което означава Бог на огъня на китайски) , е пренесен до Марс чрез кораба Tianwen-1, която достигна планетата през февруари 2021 г.

След това сондата прекарва време в проучване на местността Утопия, като направи изображения с висока разделителна способност, за да определи най-безопасното място за
спускане на роувъра.

Целта на всички подобни начинания е да се избере място, което да няма внушителни кратери и където пейзажът не е покрит с големи камъни.

В момента разстоянието до Марс е 320 милиона км, което означава, че радио съобщенията отнемат почти 18 минути, за да стигнат до Земята.

Архитектура на кацане

Марсоходът е бил затворен в аерокорпус за началната фаза на деветминутното спускане. “Гмуркането” на тази капсула до повърхността е било забавено чрез изтласкване срещу марсианската атмосфера.

Топлината, която се генерира при това, се управлява от щит, обърнат напред.

В предварително определено време се отворя парашут, за да намали още повече скоростта.

Накрая роботът Журонг се е откъснал от ракетната си част и е достигна безопасно на земята.

Кацането на Марс винаги е обезсърчително предизвикателство, но Китай би имал увереност да проведе тази процедура като се има предвид голямата компетентност, която придоби в своите космически усилия в последно време.

Китай изпрати роувъри на Луната и взе лунни проби. Този месец изстреля първия сегмент на космическа станция над нашата планета.

Сега, когато Журонг се е спуснал успешно, учените ще се опитат да извлекат от него поне 90 марсиански дни на служба, изучавайки местната геология. Един марсиански ден (или Сол), трае 24 часа и 39 минути.

Роботът много прилича на “превозните средства” на Nasa- Spirit и Opportunity от 2000-те. Тежи около 240 кг и се захранва от сгъваеми слънчеви панели.

Висока мачта носи камери за снимане и подпомага навигацията. Пет допълнителни инструмента ще изследват минералогията на местните скали и общото естество на
околната среда, включително времето.

Подобно на американските роувъри, Журонг има лазерен инструмент за действие върху скали, за да оцени химията им и радар за търсене на подпочвен воден лед.

Utopia Planitia е мястото, където Nasa приземи своята мисия Viking-2 през 1976 г.

Това е огромен басейн, приблизително 3000 км в ширина, който се е образува от удар в Марс.

Има някои доказателства, които сочат, че е съдържал океан, много отдавна.

Дистанционното наблюдение от сателити показва, че има значителни запаси от лед на дълбочина.

Източник на информация:

1.https://www.bbc.com/news/science-environment-57122914?fbclid=IwAR1lHVXKwaSbsd5JAtjK-XdJkzrRC6FgvWkT2bkGgxQbpNRZUW5hkQ7HdGw

AstrobioStar05
Планети

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *