Вселена и Живот

Колония на Марс

AstrobioStar05
AstrobioStar05

Колония на Марс

Чарлз Кокел – Колония на Марс
Научната фантастика отдавна си представя бъдещето на Марс и хората, които ще се заселят там. Холивуд вече е създал за целта няколко филма, за това как да се достигне Червената планета (като няколкото чужденци в сценария и създават допълнителна драма и внасят романтика в сюжета).
С днешна дата НАСА се е заела сериозно с възможността за създаване на човешки колонии на Марс, в перспектива, но засега само нейни роботи-изследователи са оставили свойте следи на марсианска почва.
Чарлз Кокел- микробиолог

Колко дълго ще трябва да чакаме научната фантастика да се превърне в реалност?

Според Чарлз Кокел микробиолог в Свободния университет в Англия, хората могат да отидат на Марс още сега.
Технически, можем да отидем още днес, ако пожелаем“, отбеляза той, и обяснява, че хората не са посетили Червената планета не поради технически, а по политичеки причини.“Мисля, че ние сме готови да отидем там.
С течение на времето, ние ще сме все по-готови да отидем там като за целта технологията ще става по-добра и усъвършенствана катосистемите за подпомагане и подобряване на живота в екстремна среда ще доведат до нормално използаване на марсианската среда.
”Биосфера 2„Марс има много тънка атмосфера, равняваща се на 1% от тази на Земята, така че повърхността е по-изложена на слънчевата радиация и космическото лъчение от околното космическо пространство. Cockell отбелязва, че астронавта (астронавтите), който осъществи пътуването до Марс ще има повишен риск от новообразувания, дължащ се тази чудовщната експозиция, а също и заради дългия, 6-месечен преход.
Причината е проста- космическият кораб не адекватно защитен от радиацията. Въпреки това, той отбелязва, че биха могли да се изработят станции за подпомагане и приютяване на хората изложени на една космическа буря например. И докато пътят до Марс изглежда доста дълъг и труден, то факторите, с които ще се сблъскаме на Червената планета ще представляват основната трудност пред мисията.
Първото местообитание на Марс трябва бъде малка постройка, като за първите изследователи се предполага, че ще останат за само 500 дни, преди да се отправят обратно към Земята.

Затова и размерите на жилищата им не биха заемали големи площи и много ресурси.

Дългосрочни планове за по-широка мрежа от местообитания на Марс са възможни само под формата на проект като- Биосферата 2: напълно овладян, затворен цикъл с подслон, където имаградини за отглеждане на храни, възможност за рециклиране на вода и други природни системи, които използват вътрешни ресурси за подържане на живота на хората, които ще живеят там.Много учени са загрижени, че дори и в една затворена система като Биосфера 2, човешката колония на Марс би създава проблеми по защитата на евентуалният живот на планетата.
Астробиолози хранят надежда, че ще се намери доказателство за живот на Марс, и понеже хората носят със себе си милиарди бактерии като нормална или патологична флора, бихме могли да заличим един крехък микроорганизмов свят, който би могъл да се намира на Марс.

Според Cockell трябва да търсим местни форми на живот на Марс.

Той обаче не смята, че хората и техните бактерии са основен източник на безпокойство сред учените, които предполагат, че „марсианският живот” може да бъде застрашен.„Човешките микробите няма да оцелеят за много дълго на повърхността на Марс, в условията, който съществуват на марсианската повърхност те ще умрат много бързо,“ отбелязва той.

„Не много хора ще се съгласят с моите виждания, но аз мисля, че ние трябва да се приспособим към местните условия с евентуалните микроорганизми, който могат да се открият там.

Повечето от учените смятат, че живот на Марс съществува дълбоко под повърхността на планетата, за да могат да получат достъп до подпочвените води и основно за защита от суровата марсианска среда.
При създаването на човешка колония на повърхността на планетата, разстоянието до най-близките бактерии може да бъде и няколко километра.

От тази гледна точка, уникалният марсиански живот, а също така и хората ще бъдат защитени и няма да влизат в контакт едни с други.

Ключови думи: Астробиология, Вселена, Космос, Планети, Живот, Произход, Марс, Луна, Европа, Слънце, Астрономия, Геология, Астрохимия, Екзобиология, Космическа биология, БиологияKey words: Astrobiology, Space, Science, Universe, Mars, Exobiology, Saturn, Geology, Biology, Astrochemistry, Sun, Life, Origin, Planets, Astronomy, Moon, Venus
AstrobioStar05
Планети

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *