Вселена и Живот

На Титан може да има органичен пясък

AstrobioStar05
AstrobioStar05

В скорошно проучване, публикувано от Astronomy and Astrophysics, е била използвана усъвършенствана технология за изображения, които да изследва Титан. Открито е било,  че когато на най-голямата луна на Сатурн се образуват кратери след удари, са възниквали места с „воден лед“ по ледената му кора .

На Титан атмосферните процеси крият лед под слой подобен на пясък, и представляващ органичен материал. В сухите му екваториални райони се натрупал доста от този пясък докато на по-влажните му географски ширини повърхностните течения могат го “разядат” и унищожат.

Трудно е да се прецени, какво се крие под мъглявата атмосфера на Титан, освен ако не се разполага с мултимилионен видим и инфрачервен картографски спектрометър  като на ESA, който събира, както видима светлина за хората, така и инфрачервенатаа по време на мисията Касини.

Известно е, че Титан има метeорологично време. По това отношение той малко се различава малко от Земята. На него вали метанов дъжд и потоци, течащи по повърхността, както и органичен пясък, разпръснат навред. Той все още е много активен, точно като и нашата планета.

Тези резултати могат да се окажат полезни при откриването на древни екосистеми, замръзнали на дъното на кратерите след удар, а също така могат и да се окажат и безценни при подготовката на анализи на данни и методи за наблюдение като предстоящата мисия Dragonfly до Титан.

Тъй като интересът към Титан и други планетни тела нараства, глобалният космически сектор е готов да започне търсенето на живот отвъд Марс, дори ако  Червената планета остава основната дестинация за НАСА.

Източник на информация:

1.Astronomy and Astrophysics

AstrobioStar05
Живот

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *